Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Żywienie

ŻYWIENIE

Żywienie jest w naszym przedszkolu równie ważne jak opieka i edukacja. Przedszkole znane jest ze smacznego i bardzo dobrych  jakościowo posiłków.

Wszystkie posiłki przygotowywane są na miejscu w dużej, nowoczesnej kuchni wg tradycyjnych receptur, z uwzględnieniem HACAP, najnowszych tendencji  oraz zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia.

W posiłkach staramy się ograniczać dodatki soli i cukru, nie stosujemy konserwantów i wzmacniaczy smaku- zamieniamy je ziołami; do dań mącznych używamy również mąkę razową, kukurydzianą.

Dania z mięsa mielonego, twarożki, koktaile, pierogi, naleśniki, także ciasta  są przygotowywane zawsze na miejscu.

Produkty dostarczają nam wyłonieni w postępowaniu przetargowym, sprawdzeni dostawcy.

ZESTAWIENIE POTRAW SERWOWANYCH W NASZYM PRZEDSZKOLU

ŚNIADANIE (8:00-8:30 )

Zupy mleczne 2xtyg. :płatki jęczmienne, kukurydziane, owsiane, kasza manna, jaglana, ryż, kluseczki lane, makaron;

Pieczywo: białe, razowe, żytnie,  z dodatkiem siemienia i innych ziaren, bułeczki: wrocławska, grahamka, szpinakowa, wieloziarnista, maślana, chałka,

masło wyłącznie z zawartością co najmniej 82% tłuszczu;

dodatki do pieczywa:

wędlina-wieprzowa, drobiowa, wysokogatunkowa, także parówki z szynki- nie częściej niż 1xw miesiącu

sery: żółte twarde : gouda, edamski, morski; twarożki z dodatkiem: marchewki, rzodkiewki, ogórka, owoców sezonowych i mrożonych, przypraw korzennych

koktaile - na bazie jogurtów i kefirów naturalnych z dodatkiem  podobnym jak twarożki

pasty/kremy : jajeczny ze szczypiorkiem, z ryby wędzonej, z tuńczyka,

miód pszczeli, jajka na twardo,

OBIAD: zupa, godz.11:00

zupy- na wywarach warzywnych z dodatkiem masła, na wywarze z mięsa drobiowego, sporadycznie na bazie białej kiełbaski (biały barszcz, -wędzonki: grochowa, z soczewicy;  sporadycznie z dodatkiem śmietany. Są to: kapuśniak z kwaśnej kapusty, kalafiorowa, ogórkowa, pomidorowa, fasolowa, grochowa, brokułowa, z soczewicy, koperkowa, szczawiowa, jarzynowa, szpinakowa, barszcz czerwony, biały na kiełbasce, botwinka, rosół drobiowo-wołowy, krupnik,

zupy- kremy: marchewkowy, dyniowy, z zielonego groszku, cebulowy, porowy, szpinakowy- z dodatkiem grzanek albo groszku ptysiowego

OBIAD: II danie, godz. 12:30

II dania mięsne: gulasz(drobiowy, wieprzowy, wołowy),pulpety drobiowe w sosach: koperkowym, cebulowym, chrzanowym,naturalnym; zrazy, bitki wołowe i wieprzowe, gołąbki (kapusta faszerowana), kotleciki mielone (drobiowe, mieszane, także z wątróbki drobiowej), udka i podudzia drobiowe z pieca, pieczeń rzymska, spagetti z sosem mięsnym, pierogi z mięsem rosołowym, ryba(miruna) z pieca, smażona w panierce z otrąb,

II dania jarskie: naleśniki, kluseczki leniwe, kopytka, placki ziemniaczane, pierożki z serem, knedle; kotleciki z jajka, z kaszy z dodatkiem warzyw,

PODWIECZOREK: godz. 14:45

kanapki (patrz: śniadanie) oraz: koktalie na bazie jogurtu i owoców sezonowych lub mrożonek; kisiele na bazie owoców sezonowych lub mrożonek; wafle typu andruty np. z powidłami śliwkowymi, ,,nutellą (powidła+kakao);  ciasta wypiekane w przedszkolu: drożdżowe, marchewkowe, burakowe, bananowiec, batoniki z bakaliami;  kasze gotowane z polewami owocowymi przygotowywanymi z owoców sezonowych i z mrożonek; placuszki drożdżowe z jabłkiem, z rabarbarem; owoce sezonowe.

NAPOJE serwowane do posiłków:

woda dostępna bez ograniczeń- źródełko ,,Warszawska Kranówka", ;  napoje mleczne ciepłe: kakao, kawa zbożowa, bawarka, mleko z miodem; herbata czarna z cytryną słodzona cukrem lub miodem, herbatki owocowe; napary z ziół: lipy, mięty, melisy; kompoty z owoców sezonowych lub mrożonek; lemoniada lub oranżada przygotowywane w przedszkolu na bazie świeżych owoców ; soki warzywno-owocowe wyciskane przez dzieci/ kuchnię  1x tyg.