KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka klauzula informacyjna znajduje się w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Żywienie

ŻYWIENIE

Żywienie jest w naszym przedszkolu równie ważne jak opieka i edukacja. Przedszkole znane jest ze smacznego i bardzo dobrych  jakościowo posiłków.

Wszystkie posiłki przygotowywane są na miejscu w dużej, nowoczesnej kuchni wg tradycyjnych receptur, z uwzględnieniem HACAP, najnowszych tendencji  oraz zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia- okraszone sercem i talentem naszych pań kucharek.

Dzieci z orzeczeniami o dietach eliminacyjnych (bezmleczna, bezglutenowa- nie restrykcyjna!, alergie) mogą mieć przygotowywane posiłki równoważne  jednak z uwzględnieniem stawki żywieniowej i możliwości przedszkola. Dotyczy to również diety wegetariańskiej i koszernej.

W posiłkach staramy się ograniczać dodatki soli i cukru, nie stosujemy konserwantów i wzmacniaczy smaku- zamieniamy je ziołami; do dań mącznych używamy również mąkę razową, kukurydzianą.

Na życzenie dzieci dostają w miarę możliwości dokładki; mają prawo odmówić spożycia części posiłku-jednak dopiero po racjonalnych pertraktacjach z dorosłym    i wybraniu dostępnego ,,zastępnika".

Dania z mięsa mielonego, twarożki, koktaile, pierogi, naleśniki, także ciasta  są przygotowywane zawsze na miejscu.

Produkty dostarczają nam wyłonieni w postępowaniu przetargowym, sprawdzeni dostawcy.

ZESTAWIENIE POTRAW SERWOWANYCH W NASZYM PRZEDSZKOLU

ŚNIADANIE (8:00-8:30 ; cena:2,50)

Zupy mleczne: płatki jęczmienne, kukurydziane, owsiane, kasza manna, jaglana, ryż, kluseczki lane, makaron;

Pieczywo: białe, razowe, żytnie,  z dodatkiem siemienia i innych ziaren, bułeczki: wrocławska, grahamka, szpinakowa, wieloziarnista, maślana, chałka,

masło wyłącznie z zawartością co najmniej 82% tłuszczu;

dodatki do pieczywa:

wędlina-wieprzowa, drobiowa, wysokogatunkowa, także parówki z szynki- nie częściej niż 1xw miesiącu

sery: żółte twarde : gouda, edamski, morski; twarożki z dodatkiem: marchewki, rzodkiewki, ogórka, owoców sezonowych i mrożonych, przypraw korzennych

koktaile - na bazie jogurtów i kefirów naturalnych z dodatkiem  podobnym jak twarożki

pasty/kremy : jajeczny ze szczypiorkiem, z ryby wędzonej, z tuńczyka,

miód pszczeli, jajka na twardo,

OBIAD: zupa, godz.11:00 (cena 5,00 za dwa dania)

zupy- na wywarach warzywnych z dodatkiem masła, na wywarze z mięsa drobiowego, sporadycznie na bazie białej kiełbaski (biały barszcz, -wędzonki: grochowa, z soczewicy;  sporadycznie z dodatkiem śmietany. Są to: kapuśniak z kwaśnej kapusty, kalafiorowa, ogórkowa, pomidorowa, fasolowa, grochowa, brokułowa, z soczewicy, koperkowa, szczawiowa, jarzynowa, szpinakowa, barszcz czerwony, biały na kiełbasce, botwinka, rosół drobiowo-wołowy, krupnik,

zupy- kremy: marchewkowy, dyniowy, z zielonego groszku, cebulowy, porowy, szpinakowy- z dodatkiem grzanek albo groszku ptysiowego

OBIAD: II danie, godz. 12:30

II dania mięsne: gulasz(drobiowy, wieprzowy, wołowy),pulpety drobiowe w sosach: koperkowym, cebulowym, chrzanowym,naturalnym; zrazy, bitki wołowe i wieprzowe, gołąbki (kapusta faszerowana), kotleciki mielone (drobiowe, mieszane, także z wątróbki drobiowej), udka i podudzia drobiowe z pieca, pieczeń rzymska, spagetti z sosem mięsnym, pierogi z mięsem rosołowym, ryba(miruna) z pieca, smażona w panierce z otrąb,

II dania jarskie: naleśniki, kluseczki leniwe, kopytka, placki ziemniaczane, pierożki z serem, knedle; kotleciki z jajka, z kaszy z dodatkiem warzyw,

PODWIECZOREK: godz. 14:45  (cena: 2,50)

kanapki (patrz: śniadanie) oraz: koktalie na bazie jogurtu i owoców sezonowych lub mrożonek; kisiele na bazie owoców sezonowych lub mrożonek; wafle typu andruty np. z powidłami śliwkowymi, ,,nutellą (powidła+kakao);  ciasta wypiekane w przedszkolu: drożdżowe, marchewkowe, burakowe, bananowiec, batoniki z bakaliami;  kasze gotowane z polewami owocowymi przygotowywanymi z owoców sezonowych i z mrożonek; placuszki drożdżowe z jabłkiem, z rabarbarem; owoce sezonowe.

NAPOJE serwowane do posiłków:

woda dostępna bez ograniczeń- źródełko ,,Warszawska Kranówka", ;  napoje mleczne ciepłe: kakao, kawa zbożowa, bawarka, mleko z miodem; herbata czarna z cytryną słodzona cukrem lub miodem, herbatki owocowe; napary z ziół: lipy, mięty, melisy; kompoty z owoców sezonowych lub mrożonek; lemoniada lub oranżada przygotowywane w przedszkolu na bazie świeżych owoców ; soki warzywno-owocowe wyciskane przez dzieci/ kuchnię  1xtyg.